frands.dk

post[at]frands.dk

Har du googlet noget, du ikke kan finde her på siden?
Så søg her: (skelner mellem store og små bogstaver)

Menu

Håndværk
Resten af hjemmesiden
   Frændefortegnelse
   Egense
   Søværts
   La Poderosa
      Første samtale
      Vrads Sande
      Grathe Hede
      Kongerslev
      Loppeblomstturen
      Sukkertoppen
      Sønderborg
      Kieler Bucht
      Vlieland
      Stavoren
      Amsterdam
      Hjemme igen
      Afslutningen
   Ivar Huitfeldt
   Krigsminder
   Peregrin
   Bissens Klumme
   Diverse
   Gamle blog
   Gamle forside

Arkiv

Sidste fem

Stavoren

   Da vi sejlede videre fra Harlingen i Den Vilde Jagt, benyttede vi et par af Frieslands mange kanaler. Vi kom til Galamadammen, og jeg fik lejlighed til at lufte La Poderosa på en lille tur ud gannem marsken. Det foregik i området, der på kortet er indrammet af en rød cirkel.

   Klik eventuelt på kortet for at se en større udgave - så bliver bynavnene læselige.

   Vi havde egentligt regnet med at sejle til Stavoren, men da vi nærmede os Galamadammen, blev vi fristede af vandland, legepads og andre interessante ting, der lå op til kanalen. Vi bestemte os hurtigt til at overnatte her i stedet for Stavoren. Vi kom til at ligge foran et par typiske hollandske både:

   Jeg cyklede over på kanalens sydlige side via broen. Den Vilde Jagt befinder sig øverst til højre på billedet, men den er for langt væk til, at man kan se den.

   Jeg tror, det er den lille by syd for Warns, jeg er kommet til. Jeg fotograferede kirken ...

   ... og det flade land med vindmøllerne ud mod IJsselmeer. Marsken er flad som en pandekage, men man kan på billedet godt fornemme, at byen ligger på en lille forhøjning. Jeg tænkte på, om det var et værft, man havde bygget til byen, eller om man havde fundet en naturlig forhøjning at bygge byen på? på stedet mente jeg, at det første var mest sandsynligt - selv om det var mange kubikmeter jord, man skulle have flyttet. Med skovl og trillebør!

   Ude ved diget og en lille smule længere mod syd kom jeg til Roode Klif, den Røde Klippe. Den er 10 meter over havoverfladen og er dermed meget berømt! Den skulle bestå af en slags rødt ler, hvad der har givet den navn.
   På højdedraget er opstillet et monument til minde om slaget ved Warns. Det indgik i frisernes århundredlange kamp for at bevare deres autonomi. De anerkendte kun den tysk-romerske kejser som overherre, og blev derfor konstant udsat for erobringsforsøg fra mange sider. Den 26. september 1345 satte den unge greve William IV af Holland og Hainaut over havet, der dengang hed Zuiderzee, og gik i land ved Stavoren. Friserne gik til modangreb, og slog de angribende riddere - der var erfarne korsfarere - og bevarede derved deres autonomi endnu halvandet hundrede år.

   Jeg cyklede langs diget mod nord til den lille by Stavoren.

   I holland skal der pumpes og pumpes. På et tidligere tidspunkt på turen passerede jeg et sted, hvor der blev pumpet drænvand til et højere niveau i en kanal.

   I Stavoren fik jeg dog pumper at se af en helt anden kaliber!

   Et kig ind til en pumpe gennem vinduet i pumpebygningen:

   Fra Stavoren cyklede jeg nord om kanalen tilbage mod båden. Jeg tror, det er i den lille by Molkwerum, jeg har fotograferet denne lille idyl:

2008-01-15 klokken 18:08:50. Kommentarer (0)

Skriv en kommentar. Html-tags kan anvendes - med varsomhed!

Tekst:   
Navn:   
E-mail:   
Url: http://
Skriv Æ:       
(Se nedenfor)

Sidste kommentarer:

Hadsund 1962 - 1964
Håndværk
Håndværk
I et hjørne af Himmerland
Min morfars violin og andre krigsminder

 
eXTReMe Tracker