frands.dk

post[at]frands.dk

Har du googlet noget, du ikke kan finde her på siden?
Så søg her: (skelner mellem store og små bogstaver)

Menu

Håndværk
Resten af hjemmesiden
   Frændefortegnelse
   Egense
      Hals-Egensefærgen
      Egense Friskole
      FDF
      Dokkedal Både
         Silkeborg 1955 - 1957
         Avisartikel 1960
         Dokkedal 1958 - 1963
         Hadsund 1962 - 1964
   Søværts
   La Poderosa
   Ivar Huitfeldt
   Krigsminder
   Peregrin
   Bissens Klumme
   Diverse
   Gamle blog
   Gamle forside

Arkiv

Sidste fem

Søsætningen foregår gennem kældervinduet

Søndag den 1. maj 1960 var følgende artikel at læse i avisen, formodentlig Aalborg Stiftstidende, men det kunne også godt være Aalborg Amtstidende.


Dokkedal-tømrer har landets mest ejendommelige bådebyggeri.

Mange mennesker går med et håb om at få egen båd. Blot en lille jolle eller en beskeden pram. Andre drømmer måske om en speedbåd.

I Dokkedal bor en mand, som har sat sig for at opfylde disse ønsker med hensyn til en båd til en beskeden penge. Kun en betingelse stiller han. Den vil til gengæld ganske afgjort få Dem til at stirre på manden med store øjne.
- Men lad os ikke foregribe begivenhedernes gang. Tømrer Knud Sørensen, Dokkedal, er manden, der er parat til at opfylde folks ønsker. Han har altid kunnet li´ at bygge småbåde. Det er ikke så underligt, for størstedelen af sin tilværelse har han levet ved Silkeborg-søerne. Her begyndte han en skønne dag at lave småbåde. Hver ledig time på dagen blev brugt til denne hobby. Det blev først til en båd til Sørensen selv, så til venner og siden kom der andre interesserede.

- Jeg var netop kommet godt i gang, da min hustru fik en lærerindestilling her i Dokkedal. Så måtte vi flytte herop, men Dokkedal ligger heldigvis lige ved havet, så jeg kunne fortsætte mit bådebyggeri, beretter Knud Sørensen.

Nu er hobbyen blevet en heldagsbeskæftigelse, og så er der endda så meget at lave, at jeg har måttet antage en medhjælper. Således har vi netop bygget seks joller til Nordsjælland, hvor de skal sejle på Frederiksborg Slotssø.

Foruden joller til 1.000,- kroner stykket har Sørensen fuldført flere fladbundede pramme, der koster henholdsvis 500,- og 375,- kroner. Og han har planer om at lave en speedbådtype, der skal kunne sælges til en mere overkommelig pris end den, der i dag gælder for den slags lystbåde. Endelig forhandler han med en restauratør om at lave pedalbåde til en lille indsø et sted i Nordjylland.
I øvrigt kan enhver frit komme med sine ønsker. Men her er det altså, at Dokkedal-bådebyggeren stiller en ejendommelig betingelse.

- Jeg kan ikke bygge både større end mit kældervindue, lyder den første sætning, den eventuelle kunde hører. Forklaringen er den, at Sørensen bygger alle sine både i sin egen kælder. Der står den smule håndmaskineri, han benytter sig af, og der opbevares også træet. Det leveres savet til i den rigtige tykkelse. Sørensen skal så udforme og høvle det og så endelig samle bådene.

Hvorefter "søsætningen" altså foregår gennem kældervinduet.

- b u c h.

2016-03-25 klokken 11:58:20. Kommentarer (0)

Skriv en kommentar. Html-tags kan anvendes - med varsomhed!

Tekst:   
Navn:   
E-mail:   
Url: http://
Skriv Æ:       
(Se nedenfor)

Sidste kommentarer:

At støbe beton i jord
Hadsund 1962 - 1964
Håndværk
Håndværk
I et hjørne af Himmerland

 
eXTReMe Tracker