frands.dk

post[at]frands.dk

Har du googlet noget, du ikke kan finde her på siden?
Så søg her: (skelner mellem store og små bogstaver)

Menu

Håndværk
Resten af hjemmesiden
   Frændefortegnelse
   Egense
      Hals-Egensefærgen
      Egense Friskole
      FDF
      Dokkedal Både
         Silkeborg 1955 - 1957
         Avisartikel 1960
         Dokkedal 1958 - 1963
         Hadsund 1962 - 1964
   Søværts
   La Poderosa
   Ivar Huitfeldt
   Krigsminder
   Peregrin
   Bissens Klumme
   Diverse
   Gamle blog
   Gamle forside

Arkiv

Sidste fem

Silkeborg 1955 - 1957

Inden vi flyttede til Dokkedal, boede familien i Silkeborg, hvor jeg blev født. Vi boede hos Hertha, min mors mor, der ejede et hus på den gade, der i dag hedder Lyngsøvej.

Huset var ganske lille, i stueetagen var udover køkken, toilet og gange kun et par stuer en suite. Her boede Hertha. På første sal var et værelse, som jeg ikke husker, fordi Hertha senere altid lejede det ud. Her boede vi, far, mor og jeg.

Omkring huset var der have, og ved siden af selve huset var et anneks med et gæsteværelse og et værksted. Det var her, Knud Peter byggede sine første både.

Knud Peter var uddannet tømrer og havde således ingen uddannelsesmæssig forudsætning for at bygge både. Men han var en dygtig håndværker, der flere gange tidligere havde forsøgt sig med at drive forretning. Før han mødte min mor, drev han en tømrerforretning i Svejbæk, hvor han byggede huse blandt andet til sin store familie. Før det havde han drevet en tømrerforretning i Vridsted syd for skive. I mit barndomshjem stod forskellige møbler, som han havde bygget, vistnok fordi han en overgang forsøgte at starte et møbelsnedkeri.

Han var en ivrig lystfisker. Han fiskede ørreder i bække og åer, og han fiskede aborrer, sandarter, gedder og så videre i søer. Det var en almindelig hobby i hans familie, og de var rutinerede småbådsbrugere. Da min farfar lå for døden, mindede han sine sønner om at passe på ikke at knække åretoldene, når de vendte jollen for at sætte den i vandet.

Hans erfaringer med småbådssejlads på søerne omkring Silkeborg inspirerede ham til at gå i gang, og med indkøbet af bogen "13 både du selv kan bygge", var han klar.

Herunder ses hvad antageligt er en af de allerførste både. At det er godt håndværk ses tydeligt, men læg mærke til faconen: der er ikke spring i hverken bund eller dæk, og siderne er næsten helt rette.
Fætre og kusiner kan genkende den lille miniature-oldtidsstensætning i forgrunden af billedet.

Billedet herunder viser Deres Hengivne sammen med Enkefru Hertha Helene Julie Rasmussen, født Fisker. Jeg står i en pram, hvor Knud Peter åbenbart har fået bedre tag på proportionerne i en båd.

2016-03-27 klokken 10:34:28. Kommentarer (0)

Skriv en kommentar. Html-tags kan anvendes - med varsomhed!

Tekst:   
Navn:   
E-mail:   
Url: http://
Skriv Æ:       
(Se nedenfor)

Sidste kommentarer:

At støbe beton i jord
Hadsund 1962 - 1964
Håndværk
Håndværk
I et hjørne af Himmerland

 
eXTReMe Tracker